En selenit plade - hvor der ligger forkellige krystaller til energi opladning

Sådan renser og oplader du dine krystaller, en hurtig guide

Hvorfor skal krystaller renses?
Krystaller har det med at absorbere energi fra deres omgivelser, og når du arbejder med dem. For at få det optimale ud af dine krystaller, anbefaler jeg at rense og lade dem jævnligt. For de fleste krystaller, du arbejder aktivt med, vil det sige ca. en gang om måneden. For enkelte krystaller som Hæmatit og Malakit, der er stærkt energiabsorberende bør man rense dem noget oftere. Arbejder du mindre med dine krystaller, behøver de ikke renses så ofte.

Det er under alle omstændigheder en god ide at rense og lade krystaller, når du lige har købt eller fået dem. Dels for at være sikker på de ikke bærer rundt på gammel negativ energi, men også for at gøre dem til dine energimæssigt.

En Selenitskål som står på en mørk bordpalde. I skålen er der smykker som ligger til energiopladning

Rensemetoder

Der er mange måder at rense krystaller på og i praksis er et godt pust og din bevidste vilje om at rense dem ofte nok. Men hvis du, som jeg, gerne vil udføre et lille praktisk renseritual for din krystal, så du er helt sikker på den er energimæssigt ren.

Vand: En nem måde at rense krystaller, der tåler vand er, at skylle dem under rindende vand, i havvand eller i kilder i naturen. Men en skål vandhanevand med en skefuld køkkensalt opløst i fungerer lige så godt. Det er dog meget vigtigt at huske at ikke alle krystaller tåler vand og hvis du er i det mindste tvivl, så vælg en anden rensemetode. Her på Crystal Labs hjemmeside kan du slå rigtig mange krystaller op, og se om de tåler vandrensning eller bør renses efter andre metoder.

Selenit: Alle krystaller kan renses med krystallen Selenit. Det er den energimæssigt reneste krystal af dem alle. Den absorberer ingen energi og skal aldrig selv renses. Du renser krystaller med Selenit, ved at lægge krystallen, så den fysisk berører et stykke Selenit, og lade den ligge nogle timer, og gerne natten over.

Ris: En anden lavpraktisk måde at rense krystaller på er brune ris. Du lægger din krystal i en skål med ris, så den er fuldstændig dækket, og lade den ligge natten over. Så tager du din krystal op og børster den af for risstøv og smider risene væk bagefter. Det er ekstremt vigtig du ikke spiser de ris du har brugt til at rense med, da de har absorberet al negativ energi fra din krystal. Renser du flere krystaller i den samme risskål, så skal du sikre at krystallerne ikke berører hinanden under rensningen.

Lyd: Du kan også rense dine krystaller med lyd. Har du en syngeskål, en klokke, en shaman rasle eller en rituel tromme, kan du rense dine krystaller ved at bade dem i den rituelle lyd. Dette er især en praktisk løsning, hvis du skal rense flere eller større krystaller.

Røg: På samme måde er røgelsesrensning eller smudging med røgelse, brændende urter (f.eks. Salvie) eller helligt træ også en praktisk løsning for rensning af flere eller større krystaller. Du tænder din røgelse, smudge stick, tørrede urter eller dit træstykke og bader dine krystaller med røgen. Vær opmærksom, hvis du har en røgalarm i rummet, ellers kan det blive ret festligt.

Rensespray: Du kan også være at rense dine krystaller med en Crystal Lab energispray, f.eks. Cleansing eller Ritual Space Preparation, eller energirensesprays fra andre velrenommerede udbydere, eller lave din egen.

Naturen: Endelig, så kan naturen også energirense dine krystaller. Du kan enten lægge dine krystaller på nogle sunde grønne planter i nogle timer, eller grave dem ned i jorden og lade dem ligge natten over. En nyslået sund græsplæne er et fantastisk sted at lægge krystaller til rensning. Når du bruger planter til rensningen, har du den fordel, at den sunde plante-energi samtidig vil genoplade dine krystallers egen energi.

Graver du derimod dine krystaller ned, skal du være ekstremt opmærksom på, at få dem grundigt rengjort bagefter. Især hvis du vil bruge krystallen til eliksir eller olie. Der er også en lang række krystaller, som ikke vil have rigtig godt af at blive gravet ned i meget våd jord.

Hvis du brygger eliksir eller krystalvand på dine krystaller efter den direkte metode er det meget vigtigt du også renser dine krystaller fysisk, altså simpelthen vasker dem. Dette er især vigtig, hvis du har renset dem ved at grave dem ned eller skylle dem i havvand.

Opladning af krystaller

For at lade dine krystaller energimæssigt vil intentionen om at give din krystal energien tilbage også ofte være nok, men også her kan et lille ritual være godt.

Sol- og måneskin: Du kan lægge dine krystaller i solskin, f.eks. i en vindueskarm i et par timer eller du kan lægge dem ud under fuldmånens lys. Husk, at nogen krystaller, som f.eks. Ametyst, Brændt Citrin, Celestit og Fluorit kan falme, hvis de ligger for længe i direkte sollys.

Lyd: Et lydbad med shaman rasle, rituel tromme, klokke eller syngeskål vil også kunne energilade dine krystaller. Du skal dog, hvis du har brugt lyd til at rense dem, slutte renseritualet først og så lave et separat lydbad for at genoplade krystallerne.

Grønne planter: Som nævnt ovenfor, så kan fysisk kontakt med sunde grønne planer, som f.eks. en nyslået græsplæne, både rense og oplade dine krystaller på samme tid.

Giv krystallen en opgave

Generelt, når du lader dine krystaller, er det også her, du med fordel kan sætte en intention for den enkelte krystal. Hvad vil du gerne have den skal gøre for dig? Hvilken energi i krystallen vil du gerne arbejde med, og have den til at hjælpe dig med? Bare at bære en energikrystal kan hjælpe dig, men hvis du sætter din egen intention for den bestemte krystal, vil den arbejde desdo hårdere for dig og med dig. Krystaller er aldrig et quick fix, der gør hele arbejdet for dig. De er værktøjer, som hjælper dig til at fokusere og styrke dit eget energiarbejde.

Krystaller fra Crystal Lab er altid rensende inden de bliver sendt videre, men jeg anbefaler stadig at du renser og lader dem, når du modtager dem, for at gøre dem til dine energimæssigt.

Rigtig god fornøjelse.

22 Kommentarer.

 • Birgit Jørgensen
  26. januar 2021 13:08

  Må krystaller kun ligge en nat i en Selenit skål eller kan man bruge den som opbevaring af krystallerne ??

  • annekirstine
   26. januar 2021 14:03

   Det kan man sagtens. Men hvis krystallerne skal arbejde for dig, så anbefaler jeg, at du fjerner dem fra Selenitten. Ellers har de en tendens til at “glemme” den programmering/affirmation, de har fået, fordi de bliver renset konstant på Selenit.

 • Maria Alvin
  30. januar 2021 12:32

  Hej

  Hejsa
  Jeg har lige fået vandbærersættet, da jeg fyldte 16 i går, og jo så derfor er en vandbærer. Jeg er ny til krystaller og spiritualitet, men det interesserer mig rigtig meget. Hvordan er det bedst at opbevare krystallerne? “Smitter” deres forskellige energier og formål af på hinanden hvis de ligger sammen, og hvordan er det bedst at opbevare dem, når man ikke bruger dem?

 • annekirstine
  30. januar 2021 16:55

  Hej Maria
  Det er helt fint at opbevare krystallerne sammen. Når de arbejder, skal man bare sørge for at de ikke liggere sammen med nogen krystaller, der arbejder med en modsatrettet energi (f.eks. rolig søvn og opkvikkende energi).
  Der er ingen regler for hvordan man opbevarer krystaller, når de ikke arbejder. De “smitter” ikke hinanden med energi, når de ikke arbejder. De fleste jeg kender, plejer at have dem i en skål. Jeg kan selv godt lide at have dem i en flot glaskrukke med låg. Andre har dem liggende i en skuffe. Så der er ingen regler. Du skal opbevare dem, på den måde du synes passer bedst for dig.

 • Hej Anne Kirstine
  Jeg vil gerne lave en Aventurin creme eller olie til ansigtet. – Er det at foretrække enten at bruge en poleret eller rå sten?
  Mange hilsner Gro

  • annekirstine
   20. februar 2021 18:29

   Hej Gro

   Hvis jeg kommer krystaller i creme, foretrækker jeg personligt polerede, fordi de er lettere at sterilisere 100%. Rå krystaller kan have mere skjult snavs på overfladen. Og med cremer især er det vigtigt at undgå snavs, der kan indeholde bakterier. Bakterievækst sker markant hurtigere i creme end i olie. Med olie ville jeg nok også vælge en poleret, hvis det var en større krystal i en større flaske. I de helt små krystaller kan det være svært at skaffe polerede ministen (selvom vi selv har en del.) I mine egne roll-on flasker er det rå sten, fordi det var det jeg kunne købe. Men skulle jeg lave en olie roll-on fra bunden, havde jeg nok ledt efter polerede ministen også. Giver det mening?
   Mh Anne Kirstine

 • Er der en bog som lister hvilke krystaller som kan tåle fx sollys? Hvis man gerne vil rense (fysisk rensning) sine rå krystaller, hvordan gør man så det? Vh Louise

  • annekirstine
   11. marts 2021 20:20

   Der er desværre ikke nogen ordentlig liste på dansk. Jeg plejer at bruge denne hjemmeside: https://crystal-information.com/light-sensitive-crystals/ Men den kræver selvfølgelig at man ved, hvad krystallen hedder på engelsk.
   Men en solrensing tager ca. en time, så hvis du bare tager krystallen ud af solen efter den time er risikoen begrænset. Men jeg vil under alle omstændigheder undgå solrensing af krystaller som Ametyst, Fluorit og Celestin, som har stor tilbøjelighed til at falme.
   Ift at rense rå krystaller fysisk, så plejer jeg at bruge en børste og en dåse med komprimeret luft til at puste de sidste rester snavs væk. Men er det en krystal, der tåler vand, så er det helt klar nemmest, også med det rå. Den skal tørres godt. (Evt. med en hårtørrer.)
   Mh Anne Kirstine

 • hej
  jeg ville vide om nogle af jer vidste hvilke krystaller der ikke kan tåle vand. Har nemlig lige lavet månevand og vil rense dem.

  • annekirstine
   24. august 2021 21:04

   Hej Nanna
   Hvis du kigger på beskrivelserne inde på hjemmesiden, og går ned på punktet “Læs Mere”, så står der ved alle krystallerne, om de tåler vand eller ej. Hvis du har købt dem hos os, så kan du også kigge på det lille kort, der følger med. Nederst i højre hjørne sidder der 2 blå ikoner, hvor der står Praktik. Hvis der er en streg over dråben, så tåler krystallen ikke vandrensning.
   Jeg håber det er til hjælp.
   Mange hilsner
   Anne Kirstine/Crystal Lab

 • Kristina Schmidt
  8. september 2021 15:08

  Hej.
  Jeg har dummet mig og er kommet til at skylle min nye selenit kugle i rindende vand og læser bagefter, at den ikke tåler vand….. betyder det så, at den nu er ødelagt/ikke virker ?
  Bedste hilsner Kristina

  • Hej Kristina
   Selenit tåler ikke vand, fordi Selenit rent geologisk er forstenet gips. Det vil sige at den kan blive beskadiget af vand og kan gå i opløsning, hvis den ligger længe i vand. Så hvis den stadig ser fin ud, er der ingen skade sket. Vandet påvirker på ingen måde krystallens energi.
   Og så husk i fremtiden at Selenit ikke behøver at blive renset 🙂

 • hej jeg er ny til det med krystaler og det spirituele men jeg vil rigtig gerne igang, jeg har nogle krystaler i forvejen men jeg kender ikke “reglerne for krystaler” eller hvordan man skal starte, kan i hjælpe mig?

 • Hejsa, jeg havde krystallen karneol og haft den i et par måneder. Den gav mig den bedste energi og jeg proppede den altid i min top (for at den skal røre min hud)- men så da jeg var på arbejde forleden, tabte jeg den uden jeg lod mærke til det. Gør det noget rent spirituelt? Fx giver dårlig energi eller lignende? Jeg har i hvertfald købt en ny

  • annekirstine
   10. november 2021 9:11

   Hej Nanna
   Hvis det, at man taber sin krystal er en energimæssig hændelse, så vil den typisk falde og blive beskadiget eller den vil bortkomme og dukke op igen.
   Nogen gange er man bare uheldig og det har intet at gøre med energien. Det er bare irriterende.
   Dette føles helt tydeligt som rent uheld. Jeg håber den din Karneol dukker op igen. Uanset hvad, er jeg sikker på at din nye Karneol også vil give god energi.
   Mh Anne Kirstine/Crystal Lab

 • Hej mit navn er Kia.
  Jeg har altid mine krystaller i min jakke. Og ved ikke om det er en god ide eller noget. Og ved heller ikk hvordan jeg skal rense dem og i hvor lang tid

  • Hej Kia
   Din jakke er et udemærket sted at bære dine krystaller. Så længe du bærer dem indenfor dit personlige energifelt, (10-15 cm fra din hudoverflade,) så har de effekt. De bliver selvfølgelig mere effektive,når du renser dem og sætter en intention for dem. De forskellige renseteknikker kan du læse om ovenfor. Og du kan finde en række videoer om at sætte intention for dine krystaller (give dem et arbejde) på vores Facebook side eller på IGTV på Instagram.
   Mh Anne Kirstine/Crystal Lab

 • Kan bjergkrystaller tåle vand? (:

  • annekirstine
   25. februar 2022 20:27

   Det kan du tro. Du kan forresten altid checke om en krystal kan tåle vand inde på de enkelte krystallers produktsider. Når du trykker på knappen “Læs Mere”, så finder du en masse ekstra information om den enkelte krystal, herunder om den tåler vandrensning og om den evn er sikker at komme direkte i dit drikkevand.

 • Kan man have for mange forskellige krystaller på kroppen, her tænker jeg på armbånd, øreringe, halskæder med forskellige sten.
  Og kan der være for mange forskellige krystaller i et rum?
  Her tænker jeg at de fleste har deres smykker og lommesten i soveværelset, både dem der ikke er i brug og dem man tager af for natten …

  • annekirstine
   3. marts 2022 15:29

   Det kan man sagtens. Jeg vil dog anbefale at du ikke arbejder med flere end 3 forskellige energiretninger. Det vil sige du sagtens kan have f.eks. 5 forskellige krystaller på dig, bare flere af dem arbejder i samme energiretning. Med energiretning mener jeg et energitema du arbejder med, f.eks. mindre stress, kærlighed, bedre søvn osv.
   Jeg håber det giver mening.
   Mh Anne Kirstine/Crystal Lab

Der er lukket for kommentarer.